instellingen
Toonhoogte-metingen AWACS

Toonhoogte-metingen AWACS

Uitbreiding op geluidssterkte-metingen vlieggeluid

Morgen voeren AWACS-toestellen van de NAVO-basis Geilenkirchen in opdracht van het Ministerie van VROM twintig proefvluchten uit boven Nederland en Duitsland. De vluchten vanaf de thuisbasis van deze verkenningstoestellen, hebben als doel om te onderzoeken welke aan- en uitvliegroutes de minste geluidsoverlast opleveren. Voor het eerst meet Geluidsnet er naast de geluidssterkte, ook de toonhoogte van de vlieggeluiden.

De Nederlandse gemeente Onderbanken ligt onder de vliegroutes van het Duitse NAVO-vliegveld Geilenkirchen. De AWACS-verkenningstoestellen ondersteunen de onderschepping van vreemde toestellen in het Nederlandse luchtruim, maar ze zorgen ook voor hoge geluidsniveaus.

In opdracht van de gemeente Onderbanken heeft Geluidsnet dertien geluidsmeetpunten geïnstalleerd. De continue gegevensstroom over geluid, steunt de gemeente bij het informeren van de burgers over vlieggeluid en bij de politieke besluitvorming. Naast de gangbare meting van de geluidssterkte, gebruikt Geluidsnet de proefvluchten morgen voor het eerst ook voor de meting van de toonhoogte van de vlieggeluiden.

Geïnteresseerden kunnen deze metingen direct volgen op een speciale website van Geluidsnet: http://project.geluidsnet.nl/brunssum_onderbanken_terts

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij