instellingen
Start metingen geluidsoverlast Awacs-vliegtuigen

Start metingen geluidsoverlast Awacs-vliegtuigen

In de gemeenten Onderbanken en Brunssum wordt met ingang van maandag 3 december a.s. gestart met het meten van de geluidsoverlast, die wordt veroorzaakt door de Awacs-vliegtuigen.

 

De start zal aanstaande maandag om 11.00 uur bij basisschool Aan de Belboom te Schinveld op ludieke wijze plaatsvinden.

Gedurende een periode van drie jaar zal aan de hand van meetpunten de geluidsoverlast van overvliegende Awacs-toestellen in Onderbanken en Brunssum worden geregistreerd. De meetpunten registreren het totale omgevingsgeluid. Met behulp van een speciale techniek wordt hieruit later het vliegtuiggeluid ‘gefilterd’.  In Onderbanken liggen tien meetpunten verspreid binnen de kernen Schinveld en Merkelbeek. Brunssum heeft drie meetpunten in het noorden en oosten van de gemeente.  Onderbanken en Brunssum ontvangen maandelijks een rapportage van de gemeten geluidsoverlast. De GGD Zuid-Limburg zal de permanente geluidsmetingen gebruiken voor de jaarlijkse beoordeling van de geluidsoverlast in relatie tot mogelijke gezondheidsklachten.
De kosten van het meetnet worden betaald door de gemeenten Onderbanken en Brunssum, de provincie Limburg en het ministerie van VROM.

Via de website www.geluidsnet.nl (nu www.sensornet.nl) kunnen belangstellenden onder andere kijken waar de meetpunten zich bevinden, welke vliegtuigen waar vliegen en het gemeten omgevingsgeluid raadplegen.

Aanvulling 2015: Naast realtime informatie, treft u ook de meest recente informatie op onze website.

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij