instellingen
Oranje Piekervaring

Oranje Piekervaring

Dit is de Oranje Piekervaring: Nederland juicht, waar het zaterdagmiddag tot tien over half vier de adem angstvallig inhield.

 “Nadat Wesley Sneijder in de 52-ste minuut van de wedstrijd tegen Japan eindelijk 1-0 scoorde, was dat onmiddellijk als een piek te zien op onze honderd geluidmeters in Nederland”, zegt Jasper Koolhaas.

Het werd doodstil in de straten toen de ploeg van Van Marwijk zaterdag om half twee in het Durban stadion aantrad tegen het Japanse nationale elftal. Je kon overal een kanon afschieten in de straten, ook in Leiden waar Geluidsnet gevestigd is.

Maar na het verlossende doelpunt, kwamen de opgekropte emoties luidkeels los en schoten de landelijke niveaus omhoog. “Na het eerste doelpunt van Oranje tegen Japan, maten we in Leiden binnen vijf seconden een stijging van het geluidsniveau naar 75,5 dB(A) en uiteindelijk zelfs naar 79,0 dB(A). Na enkele minuten vielen de geluidsniveaus langzaam terug naar de oude waarden en concentreerde iedereen zich kennelijk weer helemaal op de buis”, aldus onderzoeker Jasper Koolhaas van Geluidsnet. Opvallend was dat het juichen in Sassenheim vijf seconden achterliep op de rest van Nederland.

zie ook:

 

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij