instellingen
Oorverdovend feest

Oorverdovend feest

Er vloog voor bijna 70 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in tijdens de viering van oud en nieuw. Hoewel er steeds meer stemmen opgaan om het te verbieden, beleven nog veel mensen veel plezier aan het sier- en knalwerk dat soms letterlijk oorverdovend is.

Door heel Nederland staan geluidsmeters opgesteld van Sensornet. Deze sensoren meten of er plekken in het land zijn waar, door bijvoorbeeld verkeer of vliegtuigen, het geluidsniveau schadelijk wordt.

Donder

De meters geven met oud en nieuw een goed beeld van hoe hard er met vuurwerk wordt geknald tijdens de viering van oud en nieuw. Het blijkt dat op veel plaatsen het geluidsniveau dat van een keiharde donder tijdens onweer oversteeg. Naar verwachting zullen dan ook honderden mensen zich deze dagen bij artsen melden met gehoorbeschadiging.

Den Haag sprong er bovenuit. Daar mat Sensornet 119 decibel, dat gelijk staat aan oorbeschadigend onweer. In Pijnacker en Zoetermeer was het nog een tikkie erger, maar dat kwam doordat jongeren de geluidsmeters hadden gevonden en daar rotjes bovenop hadden gegooid.

Straaljager

In Overijssel werd met 91 decibel redelijk kalmpjes aan gedaan. Dat aantal decibel wordt ook veroorzaakt door een haardroger. Op de meeste locaties werd er tussen de 100 en 110 decibel gemeten. Dat staat gelijk aan een concert en een voorbij denderende trein. Het vuurwerk in Nederland mag maximaal een geluid produceren van 156 decibel. Als je daar pal naast staat, is de kans op gehoorbeschadiging vrijwel 100 procent. Dat aantal decibellen overstijgt zelfs het geluid van een straaljager. Wie wordt blootgesteld aan 194 decibel, loopt overigens een gescheurd trommelvlies op.

Wat opvalt, is dat men zich over het algemeen goed houdt aan de periode (van 10 uur ’s morgens tot 2 uur ’s nachts) dat vuurwerk legaal mag worden afgestoken. Het geluidsniveau neemt in die uren aanzienlijk toe en daalt vrijwel direct na tweeën weer tot normale waarden.

Ultrafijnstof

Sensornet heeft dit jaar ook gemeten hoeveel vieze fijnstof er vrijkomt tijdens het afsteken van vuurwerk. In Den Haag is het normale niveau 10.000 deeltjes fijnstof. Kort na middernacht tijdens oud en nieuw steeg dat met een factor 30 naar 300.000 deeltjes. Dat is meer dan wenneer je in een ruimte vol rokers staat en is ongeveer gelijk aan een werkplek in de industrie, zoals bijvoorbeeld een lasser.

 

Bron: http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2014/01/oorverdovend-feest

Meer informatie: http://www.sensornet.nl/project/vuurwerk/

 

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij