instellingen

‘Lawaai Awacs nog erger’

Het Limburgse Onderbanken is 'enorm geschrokken' van de eerste resultaten van permanente geluidsmetingen naar de herrie van Awacs-vliegtuigen in die gemeente.

Wethouder Leon Stevelmans zei gisteren dat de geluidsoverlast 'veel erger is dan verwacht'.

Meer dan 10 procent van de gemeten vluchten van Awacs-vliegtuigen zou uitkomen boven de 100 decibel. De plaatsen Onderbanken en Brunssum liggen onder de aanvliegroute naar de NAVO-basis Geilenkirchen. Gisteren werden de eerste resultaten bekendgemaakt van de geluidsmetingen die sinds december 2007 continu gehouden worden op dertien punten in Onderbanken en Brunssum. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van het ministerie van VROM.

Door het meetsysteem staat nu zwart op wit hoeveel overlast de inwoners van Onderbanken en Brunssum hebben van de overvliegende Awacs-vliegtuigen. Volgens wethouder Stevelmans is een geluidspiek van 100 decibel eerder regel dan uitzondering. Het rapport stelt dat op 10 juli een Boeing 747 op ruim 1,4 kilometer is overgevlogen met 'slechts' 77,1 decibel. De metingen worden uitgevoerd door het bedrijf Geluidsnet uit Leiden.

Volgens woordvoerder Wout Tankink van Geluidsnet is het volume van de Awacs-vliegtuigen bijna altijd harder dan het lawaai dat Schiphol produceert. Maar, zo benadrukt Tankink, Schiphol mag je niet vergelijken met Onderbanken omdat de vliegfrequentie op Schiphol vele malen hoger is. "Zeker, een Awacstoestel maakt onprettig veel herrie. Zo'n piek als 110,5 decibel kun je vergelijken met de pitsstraat op een racecircuit."

De geluidsmetingen worden drie jaar lang verzameld door de GGD Zuid-Limburg die onderzoekt of er verband is tussen geluidsoverlast en gezondheidsklachten. Uit eerder onderzoek blijkt dat stress- en hartklachten of hoge bloeddruk kunnen ontstaan vanaf 70 decibel.

Volgens Stevelmans heeft het rijk de geluidsoverlast altijd gebagatelliseerd. "Hier kan het rijk niet meer omheen. Eerdere metingen door burgers lieten ook zien dat vliegtuigen boven de 100 decibel zaten, maar dat heeft Den Haag altijd weggewimpeld. Onderbanken wil de zaak aan de orde stellen tijdens een overleg met het ministerie.

Bron: BN de Stem

 

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij