instellingen
Hondengeblaf of hanengekraai

Hondengeblaf of hanengekraai

In Nederland komen klachten van buren over bovenmatig lawaai van andermans huisdier gelukkig beperkt voor. Waar de een liefhebber is van het dier, stoort de ander zich eraan. Als  bij u in de buurt een haan of een hond maar niet stil wil of kan zijn, kan dat tot een ongewenste verstoring in de relatie met uw buren leiden.

In dergelijke situaties kan Sensornet de oplossing bieden, door het geluid te monitoren voor kortere of langere tijd. Hierdoor kan objectief worden vastgesteld of, wanneer en hoeveel geluid het dier of de dieren produceren.

Als er iedere dag om vijf uur 's ochtends een haan kraait in een woonwijk, dan kunnen buren daar behoorlijk last van hebben. Anderen vinden dat mogelijk prettig of slapen daar doorheen. Natuurlijk zijn er regels voor, maar niet iedereen heeft er evenveel last van.

Een hond die overdag de hele dag blaft in een omgeving waar niemand thuis is, is niet prettig. Toch zal deze hond minder storend worden gevonden dan een hond die af en toe een minuutje aanslaat naast buren, die dan tijdelijk geen conversatie kunnen voeren met elkaar.

In overleg met de gemeente of Omgevingsdienst kan Sensornet uitkomst bieden en onafhankelijke metingen doen. Vooral de combinatie met audio-opnamen kan van grote meerwaarde zijn, omdat dit voor zowel bewoners als bevoegd gezag duidelijkheid geeft. In een onderzoek van onze client Go-consult hebben vergelijkbare metingen voldoende duidelijkheid gebracht bij de Raad van State. Jeroen Verhoeven  van Go-consult: "Mede dankzij de apparatuur van Sensornet een langslepende zaak gewonnen bij RVS (Raad van State)! Klant na 10 jaar weer een vergunning!  Dank je. Het is vooral weten wat je meet. Dankzij jullie technologie kon ik de StAB (Stichting Advies Bestuursrecht) en RVS (Raad van State) overtuigen". zie: Uitspraak Raad van State 

Er is een groot verschil of de hond alleen maar aanslaat als er aan de deur gebeld wordt, of iedere keer als er iemand langs loopt. Zo ook met hanengekraai. Mogelijk heb je er last van en is het voor je beleving vroeg op de dag. Metingen kunnen dan aantonen dat de haan pas na 8 uur gaat kraaien, omdat hij in een nachthok zit.

Overlast heeft niet altijd tot gevolg dat een huisdier moet verdwijnen of relaties langdurig verstoord worden.

Naar nieuwsoverzicht
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij